21 Ağustos 2014 Perşembe

Bir yaz hastalığı, uykusuzluk!

Uykusuzluk


Yaz ile beraber insan vucudu alıştığı sıcağın üstüne çıkmakta ve bu durum düzenini alt üst etmektedir. En sık görülen sorunlardan biri ise uykusuzluktur.

Fakat bazı önlemler alarak yaz sıcağında biraz daha rahat bir uyku çekmek mümkün. Amerikan Hastanesi Uyku Bozuklukları Kliniği Şefi Dr. Sabri Derman yaz sıcaklarında sağlıklı ve dinlendirici bir uyku için neler yapılabileceğini anlatıyor.



İnsan vücut ısısı doğal olarak gün içinde küçük de olsa, düzenli bir dalgalanma gösterir. Akşama doğru biraz artar, uykuda azalır, sabaha karşı tekrar artmaya başlar. Üstümüz açık olarak, ısısı klima ile sabitlenmiş bir odada akşam rahatça uyuduktan sonra sabaha karşı üşüyerek uyanmamızın nedeni, aslında odanın değil içimizin soğumuş olması. Vücut ısımızı bu nedenle 0.5-1.5 derecelik bir pay içinde tutmalıyız.



 "Özellikle yaşlılar eklem problemleri olanlar, artrozu bulunanlar kalp ve akciğer hastalığı olanların vücuda destek sağlayan rahat yatak ve yastıklarla yatmaları uyku kalitesini artırır. Kemik, kas ve eklem hastalığı olanların ortopedik yatak ve yastık kullanması gerekir. Çarşaf, nevresim kılıfı ve yastık kılıfınız pamuklu olsun. Hava akımına izin veren bir madde olması sebebiyle pamuklu kumaş önerilir. Yemeğinizi yatmadan en az 3 saat önce yiyin. Midenin boşalmasına izin vermek, yatınca solunumun ve kalp üstünde basınç oluşmasını azaltmak için gereklidir. Akşam yemeklerinde yağlı, kızartmalı ve baharatlı yemeklerden kaçının. Akşam yemeklerinde yenilen yağlı, kızartmalı ve baharatlı yiyecekler reflüye yol açabildiklerinden uykuya dalmayı güçleştirip uyku kalitesini bozacaktır."

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...