7 Şubat 2014 Cuma

Güneşi Kremi kullanmak neden gerekli

Neden Güneş Kremi kullanmamız gerekir?


Son yıllarda hemen hemen her bir dermatoloji uzmanı, her bir estetisyen ya da dermokozmetik öneren eczacı ve ya dermokozmetik uzmanı ısrarla güneşten koruyucu ürünler diğer bir tabir ile güneş kremi kullanmayı öneriyor. Acaba gerçekten güneş kremi kullanmak gerekli mi ? Ya da kimler için güneş kremi kullanmak gerekli? Gerekliyse neden gerekli? Bu soruların cevaplarını anlaşılabilir dille vermeye çalışacağız.

Doğal olarak akla gelen soru şu :  İnsanoğlu doğanın bir parçası olarak var olduğuna göre ve nesillerdir güneş kremi kullanmadan bu günlere geldiğine göre, neden geçmişte böyle bir ihtiyaç yokken bu gün güneş kremi kullanılması adeta zorunlulukmuş gibi düşünülüyor?



Öncelikle günümüz insanının fıtrata uygun yaşamadığı üzücü bir gerçek olduğunu hatırlamak gerek. Geçmişte insanlar doğa ile iç içe yaşarlar ve mevsimin akışına göre kademeli olarak güneş ışığına maruz kalırlardı. Bu şekilde baharın gelmesi ile birlikte her gün düzenli şekilde artan oranda güneş ışığına maruz kalan insanlar doğal güneş koruma mekanizmaları sayesinde güneşten korunmuş olurlardı. Cildimizin  pigmentleri melanin denen doğal maddelerdir. Gün ışığı tarafından uyarılan Melanosit denen hücreler hızla melanin üretmeye başlarlar. Böylelikle azar azar artan bir şekilde üretilen melanin ile cilt kendi güneş bariyerini tam da gerektiği kadar üretir ve güneşin zararlarından korunurdu.
Nature's Güneş Kremi
Natures Güneş Kremi 

Günümüzde güneşin cilt üzerindeki etkileri neden daha şiddetli? 


Oysa günümüzde insanlar vakitlerinin  büyük bir kısmını kapalı mekanlarda, evlerde, iş yerlerinde, alışveriş merkezlerinde geçirmekteler. Yolculukların büyük kısmı otomobillerle, otobüs, metrobüs hatta , yer altından metro , tünel gibi ulaşım araçları ile yapılıyor. İnsanlar güneşe çok düzensiz şekilde maruz kalıyor. Dolayısı ile doğal güneş koruma savunmaları oluşamadan insanlar aniden güneşe çıkmak zorunda kalıyorlar. 

Gündelik yaşamının büyük kısmını doğal güneş ışığından uzak geçiren kişiler aniden güneşe maruz kaldıklarında güneş yanıkları , güneş lekeleri ve güneşe bağlı foto yaşlanma ( Photo Aging ) dediğimiz etkiler ortaya çıkıyor. 

Yetişkinlerde durum böyleyken , çocuklarda ve bebeklerde durum daha da vahim hale geliyor. 

Mussvital Güneş kremi

Güneş kremleri ne işe yarıyor? 

Güneşten koruyucu krem ve losyonlar ya da güneş koruma faktörü içeren makyaj ürünleri cildin bu güneşe alışma döneminde güneş ışığının olumsuz etkilerini azaltarak , cildin doğal bariyerinin oluşmasına  fırsat olacak zamanı kazandırırlar. Yani aslında güneş kremlerini  kullanmaktaki amaç cildi tamamen güneşten uzak tutmak,cilt üzerinde bir zırh oluşturmak değildir. Güneş kremi kullanmanın asıl amacı, cildi güneşe hazırlıksız yakalanmasından korumaktır. 

Cildinize göre güneş ürünü seçin 

Cildinizin özelliklerine ve ihtiyaçlarına uygun güneş kremi seçin. Günümüzde her cilt tipine uygun dermokozmetik güneş kremleri bulmanız mümkün. Bu amaçla bir uzmandan mutlaka cilt tipinize uygun güneş kremi önerisi alın. 

Asla ucuzuna kaçmayın :  Pahalı kremler daha kaliteli ya da etkilidir anlamına gelmez. Ancak güven veren ve mutlaka klinik testlerden geçmiş, kaliteli dermokozmetik ürünleri tercih edin. 

Güneş koruma faktörü SPF ne demek? 

Güneş koruma ürünlerinin etkinliğini gösteren bir ölçü göstergesidir. Daha çok zamanla ilişkili bir ölçüdür.
Helioocare Güneş Kremi
Heliocare Güneş Kremi
Örneğin : Cildiniz güneş altında 20 dakikada kızarıp yanma belirtileri gösteriyorsa SPF 15 güneş kremi cildinizi teorik olarak 15 kat daha uzun süre güneşe dayanacak şekilde korur. Yani yaklaşık 5 saat kadar. 

SPF oranı arttıkça güneşi filtreleme gücü çok fazla değişmez. Örneğin 15 faktör bir krem güneşin zararlı ışınlarını %93 filtre ederken SPF 100 ise %97-98 e kadar önler. Ancak faktör yükseldikçe koruma süresinin uzayacağını ve ayrıca bazı çok hassas kişilerde bu %5 lik farkın dahi önem taşıyabileceğini unutmayın .

En etkili güneş Kremleri 

Hangi cilt kaç SPF kullanmak gerek ?

Tip 1 Kolay yanar, asla bronzlaşmaz. Açık renk gözler, sarı ya da kızıl saçlar, süt beyaz tene sahip olup kolay çillenenler bu gruptadır. SPF 50 + (50 faktör ve üzeri) olan ürünler kullanmalıdır.

Tip 2 Genellikle yanar, çok az bronzlaşır, kolay açılır. Kumral saçlara, ela gözlere ve açık tene sahip olup çillenmeye meyillidir. SPF 50 + (50 faktör ve üzeri)  ürünlerle başlayıp biraz bronzlaşınca SPF 35 -25 (25 – 35 faktör) ürünler kullanabilirler.

 Tip 3 Hafif yanar, genellikle bronzlaşır ve uzun süre kalıcı değildir. Açık kahverengi gözlü, koyu kumral veya kahverengi saçlı, kumral tenli, çok az çillenir. SPF 30 (30 faktör) olan ürünlerle başlayıp biraz bronzlaştıktan sonra SPF 15 20 (15 – 20 faktör) olan ürünler kullanabilirler.

Tip 4 Çok nadiren yanar, her zaman iyi bronzlaşır. Kahverengi göz ve saç rengine sahip olup esmer tenli olurlar. Kısa zamanda bronzlaşırlar ancak bronzlaşmaları kalıcı değildir. SPF 20 15 (15 – 20 faktör) ile başlayıp bronzlaşınca SPF 15 10 (10 – 15 faktör) ile devam edebilirler.

Tip 5 Çok nadiren yanarlar, çok koyu bronzlaşırlar. Koyu kahve veya siyah gözlü, buğday tenli olurlar. SPF 15 (15 faktör) ile başlayıp SPF 10 (10 faktör) ile devam edebilirler.

Tip 6 Yanmazlar, tenleri ve gözleri siyahtır. Zenciler ve koyu tenli ırklar bu gruba girerler.

SPF- Sun Protective Factor (Güneş Koruyucu Faktör)

La Roche Posay Güneş Kremi
La Roche Posay Güneş Kremi 







Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...