20 Temmuz 2014 Pazar

YAZIN YAĞLI SAÇ BAKIMI

Yaz gelince, sıcakla beraber hem cilt hem saç derisi daha fazla sebum üretiyor. Bu nedenle en normal saç tipi bile yağlıya dönüşebiliyor. 

Tabii sadece yaz aylarında değil tüm ömrünü yağlı saçlarla geçirmiş olanlarda var. İster hastalık ister kozmetik sorunu olarak görün işin gerçeği durumun oldukça rahatsız edici tarafıdır. Yağlı saç her zaman bakımsız ve ihmalkar olarak algılanmanıza neden olur. Oysaki gün sonunda çok temiz saçların bile yağlanabilme durumu vardır. Aslında doğal bir sürecin sonucundan başka bir şey değildir. Saç köklerinde yağ bezleri vardır, bunlar sebum denilen yağlı bir madde salgılarlar. Sebumun saça faydası vardır. Sebum saçı sağlıklı tutar ve kaygan olmasını sağlar; saçın aşırı kurumasını ve kırılmasını önler.



Tavsiye: Yağlı saçınızı sık sık yıkayın


Ağırlaşmış yağlı saç vakalarında bir dermatoloğun yardımına başvurun. Doktorun vereceği ilaçlar all-trans-retinoik asit veya ATRA (A vitamin bağlantılı bir madde) içerir, bunlar yağ bezi ifrazatını düzenler. Ancak,  birçok vakada özel saç bakım ürünleri aşırı yağlı saçlara bir son verecektir. Bu ürünler yağ bezlerinden gelen yağlı maddelerin üretimini yeniden dengeleyecektir. Deniz yosunu ve ulak otu, biberiye, öksürük otu, ısırgan otu, papatya ve adaçayı bitkileri sebum üretimini düzenler ve saç derisini yatıştırır. Tıbbi kükürtlü şampuanlar da sebum ifrazatını düzenleyebilir. Dikkat: protein ve yağ veya silikon gibi lipit takviyeli maddeler içeren ürünlerden uzak durun! Bu ürünler saçı ağırlaştırıp eskisinden daha da yağlandırarak sadece mevcut durumun daha da kötüleşmesine neden olurlar.



Doğru bakımın dışında uygun ürünlerin titizlikle doğru uygulanması da önemli bir rol oynar. Bazıları sık şampuanlamanın sebum üretimini tetikleyeceğine inanır. Ancak bu iddianın dayanağı yoktur. Tam tersi doğrudur. Yağlı saç sık sık yıkanmalıdır; örneğin gerekirse her gün. Her şampuan uygulamasında, şampuanın saç derisine masajla yedirilmesi şartıyla, biraz daha fazla sebum (yağı) alınır Sonuç nettir: doğru bakım yağlı saça kısa zamanda son verecektir. 

***Yapılacaklar***

Şeffaf görüntülü şampuanlar kullanın, kremsi şampuanlardan kaçının.
Zaman zaman şifalı bir toprak kürü paketi kullanarak saçınızdaki yağ (sebum) fazlasını temizleyin. Şifalı toprağı eczanelerden alabilirsiniz. Şifalı toprak çok miktarda yağlı maddeyi emer ve bağlar ve bu nedenle yağlı saça karşı mücadelede idealdir
Saçınızı sabah erken saatte yıkayın. Yağ bezleri özellikle geceleri daha fazla çalışır.

***Yapılmayacaklar***

Yağlı saç derisini rahatsız eder ve çok hassas hale getirir. Daha fazla stres yüklemekten kaçınmalısınız ve bu nedenle saçınızı sıcak sudan uzak tutun ve sık sık fön makinesi kullanmaktan kaçının. Diğer rahatsızlık verici şeyler sıkı örgüler veya sıkı başlık veya şapkalardır.
Sadece ılık su kullanın. Sıcak su sebum üretimini artırır
Saç fırçası kullanmayın. Fırçalayarak sebumu köklerden uçlara tüm saça yayarsınız. Taramak yeterli olacaktır.
Durulama ürünleri kullanmayın. Yağlı saçın kuru saçtan daha az saç kremine ihtiyacı vardır. Yağlı saç için bir numaralı kural: “Daha az daha iyidir“!

1 yorum :

  1. Harika bir yazı olmuş,şifalı toprağı da deneyeceğim :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...